Kaip gyvenimo aprašymą pritaikyti ATS?

ATS

Gal ir esate girdėję apie ATS (angl. applicant tracking system; liet. kandidatų stebėjimo sistema), bet ar visuomet apie ją pagalvojate ir atsižvelgiate, kai internetu kandidatuojate į jus dominančius darbo pasiūlymus?

Paklausite, o ką apie ATS reikėtų galvoti, ar kaip į ją atsižvelgti? Kuo ji tokia svarbi, kad būtų verta apie ją galvoti? Esmė ta, kad didžioji dauguma stambių kompanijų, o ypač tarptautinių korporacijų, naudoja kažkurią ATS sistemą, kuri leidžia supaprastinti darbuotojų atrankos procesus. Taip pat pastaraisiais metais ne tik stambios korporacijos naudojasi ATS teikiamais privalumais, vidutinio dydžio įmonės, personalo atrankos įmonės ir net smulkios, pažangios įmonės pirminį kandidatų rūšiavimą patiki ATS.

Na, gerai, įmonė turi ATS, bet kuo tai susiję su mano kandidatūra, – paklausite Jūs?

O tuo, kad jūsų CV personalo specialistai gal net ir nepamatys, jei jūsų gyvenimo aprašymas nepraeis ATS filtro. ATS įvertina kiekvieno atsiųsto CV atitikimą siūlomam darbui. Tai sistema, kuriai svarbiausia faktai,  o ne emocijos, tai sistema, kuri nuskenuos jūsų CV ir palyginus su darbo aprašymu be jokių skrupulų ir žmogiškųjų faktorių nustatys, verta personalo specialistui matyti jūsų CV ar ne. Taip, žinoma, būna ir tokių atvejų, kad personalo specialistai taip pat peržiūri visus iki vieno atsiųstus CV, nepaisant to, kad juos jau įvertino ATS, bet ar norėtumėte rizikuoti ir pasikliauti atsitiktinumais.

Taigi, ką reikia padaryti, kad jūsų CV pasiektų tikslą

Pirma, verta žinoti, kad ATS jūsų gyvenimo aprašyme ieško raktinių žodžių, kurie yra ir darbo skelbime, į kurį kandidatavote. Todėl kiekvieną kartą, kai kandidatuojate internetu ir ypač kai pildote darbdavio pateiktą kandidatavimo formą, labai atidžiai perskaitykite darbo skelbimą (darbo pobūdžio aprašymą, reikalavimus kandidatui) ir atitinkamai pakoreguokite savo CV arba atitinkamai užpildykite formą, t.y. kad ATS jūsų CV rastų esminius raktinius žodžius ir aukštai reitinguotų jūsų CV atitikimą siūlomam darbui.

Tačiau atsargiai su raktinių žodžių kiekiu, nepersistenkite, kad jūsų CV netaptų nerišliu raktinių žodžių kratiniu, ypač, jei raktinius žodžius surašėte net neturėdami įrodymų, kad jie jums būdingi. Gal ATS ir pavyks apgauti, bet ką apie tokį sufalsifikuotą CV  ir jus pagalvos darbuotojo atranką vykdantis specialistas? Galite labai greitai atsidurti juodajame kandidatų sąraše. O šito juk tikrai nenorite?

Apskritai, kas tie raktiniai žodžiai gyvenimo aprašyme? Tai jūsų įgūdžiai, kompetencijos, žinios, pareigos, patirtis, darbo funkcijos, viskas, kas susiję su būsimu darbu ir surašyta darbo skelbime, kaip ieškomo darbuotojo apibūdinimas.

Kai kuriuose darbuose naudojama nemažai profesinių trumpinių, tačiau jūs negalite tiksliai žinoti, kaip nustatytas ATS algoritmas – trumpiniams ar pilnoms sąvokoms, todėl rekomenduojame gyvenimo aprašymuose naudoti tiek trumpinius, tiek pilnus išsireiškimus, taip padidinsite tikimybę atitikti kandidatų stebėjimo sistemos nustatymus.

Nepersistenkite ir su kūrybiškumu. Gal ir norite pademonstruoti kitokį požiūrį į gyvenimo aprašymą, bet labai neeksperimentuokite su baziniais gyvenimo aprašymo dalykais. O jie yra šie: darbo patirtis, išsilavinimas, įgūdžiai, asmeninės savybės. Geriau išlaikyti dalykiškumą ir darbo patirties skiltį vadinti darbo patirtimi, o ne „ką aš nuveikiau ir pasiekiau“, tokiu būdu ATS teisingai nuskaitys esminę CV informaciją.

Negudraukite ir nepersistenkite, tiesiog į atitinkamą darbo pasiūlymą pateikite atitinkamą CV. Jūsų tikslas nėra nulaužti ar pergudrauti sistemą, jūsų tikslas yra pateiktą tą informaciją, kuri kalba apie jus ta kalba arba tais žodžiais, kurių tikisi darbdavys.

Interneto platybėse galite rasti tinklapių, kurie padeda optimizuoti CV ATS sistemai pagal konkretų skelbimą. Dažnu atveju, tai bus mokamos paslaugos, bet CV pritaikyti pagal skelbimą galite ir patys, tiesiog skirkite daugiau laiko skelbimo analizei ir CV adaptavimui.

Naujausi darbo pasiūlymai

Daugiau CV rašymo patarimų

Dalintis su kitais